Oláh Zsuzsa: Biológia 11.

Oldalszám: 192

Méret: A5

ISBN: 9631933857

Kiadás: 1.

Kiadás éve: 2003

A régi gimnáziumi biológiatankönyv-sorozat az új tantervnek és a mai diákok igényeinek megfelelően megújult. A régi könyveknél vékonyabb, de színes könyvek 2002-től 2004-ig elkészültek, és a teljes sorozatot tankönyvvé nyilvánították. Ez a könyv a sorozat második tagja.

Tartalom

A tananyag a 11. osztályban továbbra is a biokémia, a sejttan és az ember szervezete. Ez a kötet képezi az érettségi követelmények legnagyobb részét. A biokémiai leckék főszövege csak a középszintű érettségi követelményeinek megfelelő szintet tartalmazza. Az emelt szinthez szükséges többletismeretek a lecke után apró betűvel találhatók. Ezek egy része a 12. osztályban a genetika kapcsán újra elő fog kerülni. Az egészségügyi ismeretekkel kapcsolatban óvatosságra intem a kollégákat. Az orvosok nagyon tiltakoznak az ellen, hogy a középiskolában a betegségeket tanítsuk, mert így félművelt, de a maga orvoslásában bátor felnőtteket nevelhetünk. Tanítsuk csak az egészséges állapotot, és a betegségekből csak annyit, hogy az ép működés megváltozását milyen tünetek jelzik, mikor kell orvoshoz fordulni.

Módszertan

A módszertan is változott, a kiegészítő anyag apró betűvel, színes foltban a margóra került. Nagyobb hangsúlyt kapnak a színes, motiváló képek és a valóságot ábrázoló fotók. Mai, egyre inkább virtuális világunkban a valóság bemutatásának egyre nagyobb szerepe van.

Talán a középiskolás évek a legalkalmasabbak az egész életre szóló szemlélet kialakításában. Az érettségi idejére tud az ember az életében minden területről egyszerre a legtöbbet, utána a nem preferált területek ismeretei már csak halványodnak. Az ember szervezetére vonatkozó biológiai ismeretekre biztosan nagy szüksége lesz a tanulóknak, mert a szeretettei, a gyermekei és a saját egészségénél valóban nincs semmi fontosabb. A helyes ismeretek birtokában a felnövő felnőttek majd jobban meg tudják ítélni, hogy mikor kell gyorsan cselekedniük, illetve a kevesebb bizonytalanság miatt nem izgulnak feleslegesen a képzelt veszélyeken.